Oricine poate deveni astăzi bancher, dacă stăpâneşte suficient de bine domeniul şi dispune, în acelaşi timp, de ceva sume de bani, nu foarte mari. De câţiva ani, franciza bancară există Oricine poate deveni astăzi bancher, dacă stăpâneşte suficient de bine domeniul şi dispune, în acelaşi timp, de ceva sume de bani, nu foarte mari. De câţiva ani, franciza bancară există şi în România. Până în acest moment există doar două instituţii bancare ce oferă potenţialilor investitori astfel de soluţii, respectiv ING şi Volksbank.
Portretul potenţialului partener ING, spre exemplu, recrutează şi selectează potenţiali parteneri pentru Office-urile sale din ţară, încă de la începutul acestui an. "Asociatul" ING trebuie să posede experienţă managerială, de vânzări, ca şi în relaţia cu clienţii, capacitate de organizare şi de administrare. Investiţia financiară pe care candidaţii la acest sistem trebuie să o aibă în vedere se raportează la un capital de start-up de 6.500 euro, precum şi un capital rulant de aproximativ 4.500 5.000 euro/lună.
Spaţiul bine amplasat - condiţie esenţială Volksbank pune accentul pe spaţiu. Potenţialii "clienţi" ai unei francize Volksbank trebuie să găsească o locaţie pe una dintre arterele comerciale, de preferat în zonele rezidenţiale. şi în acest caz, viitorul partener al instituţiei bancare, care este de preferat să provină din zona financiar-bancară, va fi supus unei atente selecţii, bazată pe evaluări şi interviuri. Taxele nu sunt "bătute-n cuie", acestea urmând să fie stabilite în funcţie de veniturile potenţialului partener. Austriecii de la Volksbank pun un mare accent pe acest sistem, având drept obiectiv ca, până anul viitor, aproximativ 35% din volumul total al creditelor de retail să fie "adus" de noile francize. Cu câteva zeci de mii de euro plăteşti chiria pentru un spaţiu comercial nou, îl redecorezi după modelul V