Ultima zi din august nu a adus modificari semnificative ale cursurilor, cotatiile din piata fiind foarte stabile.
Euro a incheiat luna cu o depreciere de jumatate de procent, chiar daca nu au lipsit fluctuatiile de curs. Ieri, el a scazut de la 3,5334 la 3,5302 lei, pe o piata unde volumele de tranzactionare interbancare au revenit spre pragul de 700 milioane euro. Piata s-a deschis la cotatii de 3,5250 – 3,53 lei, dupa care euro a urcat la maximul zilei de 3,5310 – 3,5360 lei. Dupa anuntarea cursului oficial, euro se tranzactiona in jurul valorilor de 3,5280 – 3,53 lei.
„Nu cred ca liberalizarea completa a contului de capital va aduce modificari de amploare ale cursului, opina un dealer bancar. Insa vom vedea o volatilitate mai mare a cursurilor. Cred ca nu vor intra sume mari in sistem avand in vedere ca diferentialul dintre dobanda la leu si cea la euro si dolar nu mai este foarte mare”. La nivelul lunii trecute dolarul a pierdut mai mult de un procent, cursul scazand ieri de la 2,7555 la 2,7469 lei, datorita miscarilor paritatii euro/dolar pe pietele internationale. Euro a fluctuat intre 1,2816 si 1,2880 dolari, chiar daca Banca Central Europeana a decis sa pastreze neschimbat nivelul dobanzii de politica monetara, la 3%. Pentru investitori mai important a fost mesajul transmis de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care a atras atentia ca institutia pe care o conduce va da dovada „de o mare vigilienta” datorita riscurilor inflationiste. Majoritatea analistilor economici anticipasera decizia BCE, dar estimeaza ca o noua majorare a dobanzii de politica monetara ar putea avea loc in luna octombrie.
Ultima zi din august nu a adus modificari semnificative ale cursurilor, cotatiile din piata fiind foarte stabile.
Euro a incheiat luna cu o depreciere de jumatate de procent, chiar daca nu au lipsit fluctuatiile de curs. Ieri, el a scazut de la