D.A.I. Sturdza In Jurnalul arhiepiscopului Raymund Netzhammer, numele lui Carol I apare de vreo 200 de ori. Includ aici si evocarile postmortem. Dupa acelasi model statistic, am constatat ca numele lui D.A.I. Sturdza se regaseste de cca 70 de ori. Este una dintre cele mai frecvent evocate personalitati, dupa rege, fapt explicabil prin pozitia politica si stiintifica de elita, ca si prin relatiile personale, devenite prietenesti, intre Sturdza si Netzhammer.
Cine a fost Dimitrie A.I. Sturdza se poate afla, intre altele, din Enciclopedia istoriografiei romanesti, singura mai completa aparuta pana acum. Ea dateaza din 1978 si, fireste, potrivit epocii si randuielilor strambe de atunci, este consistent cenzurata si autocenzurata. A fost meritul acad. Stefan Stefanescu si al autorilor pe care si i-a asociat de a fi adunat (cu unele concesii inevitabile facute dictaturii comuniste, pentru ca volumul sa poata aparea) o culegere altfel foarte bine documentata.
Redau aici, pe scurt, prezentarea semnata de Georgeta Penelea, prezentare care, in numita enciclopedie, se gaseste la paginile 305-306. "Dimitrie A.I. Sturdza s-a nascut la 10 martie 1833, in satul Miclauseni din jud. Iasi; decedat la 8 octombrie 1914 la Bucuresti. Studii universitare economice in Germania. A fost secretar al Divanului ad hoc al Moldovei in 1857...". Adaug ca notele constiincios adunate si apoi publicate de Sturdza in urma acestei insarcinari, unde se pare ca nu-i scapa nici o vorba, merita inca sa ramana in atentia istoriografiei noastre. Este doar indirect domeniul meu de cercetare, in masura in care ma preocupa, ca arheolog si profesor in domeniu, radacinile si motivatiile acestei directii de investigare, arheologia, devenita stiinta in Romania concomitent cu procesul analog european.
Urmarind acesti pasi, am constatat cu surprindere, cu putini ani in urma, ignorarea continu