declarat ziarului "Guardian" o înaltă oficialitate guvernamentală, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. În asemenea condiţii, apreciază ziarul, vor exista relativ puţini solicitanţi din declarat ziarului "Guardian" o înaltă oficialitate guvernamentală, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. În asemenea condiţii, apreciază ziarul, vor exista relativ puţini solicitanţi din cele două ţări în măsură să îndeplinească criteriile specificate, ceea ce va diminua presiunile la care este expus guvernul în privinţa imigrărilor.
"România, cea mai săracă ţară care va intra în UE"
"În trecut am acceptat pe scară largă imigranţi din Europa, dar uneori criteriile politice trebuie să prevaleze asupra celor economice, exact ceea ce se va întâmpla în cazul de faţă", a declarat oficialitatea amintită, care face parte din cabinetul britanic. Cele două ţări, explică "Guardian", sunt relativ deficitare la capitolul mână de lucru calificată. România, cu cele 22 milioane de locuitori ai săi, este cea mai săracă ţară care va intra în UE. Potrivit cercetărilor Departamentului britanic al Muncii, există o legătură directă între gradul de sărăcie al unei ţări care aderă la UE şi probabilitatea imigrării cetăţenilor lor în Marea Britanie în căutare de lucru.
"Nu există sprijin politic pentru deschiderea integrală a pieţei muncii"
Ziarul aminteşte că actualul sistem pe bază de puncte pentru acordarea permisului de lucru cetăţenilor din statele extracomunitare pune pe prim-plan studiile superioare, calificarea profesională şi capacitatea potenţială de salarizare. Un sistem similar ar putea fi aplicat şi în cazul românilor şi al bulgarilor care doresc să muncească în Marea Britanie, după intrarea celor două ţări în UE. Propunerile în acest sens sunt sprijinite de Ministerul de Interne, de Departamentul Muncii, ca şi de oficiali din Ministerul de Finan