Gabriel Liiceanu(Foto: Ziua de Cluj)
Ca si cum ar fi insuficienta pentru el conducerea editurii Humanitas, fiind mai mult decat pasionat de fenomenologie, si-a pastrat catedra de la Facultatea de Filosofie din Bucuresti si a infiintat, alaturi de tinere valori culturale, Societatea Romana de Fenomenologie, al carei presedinte este.
ZIUA de Cluj: Domnule Gabriel Liiceanu, as dori sa spuneti mai multe despre cine sunteti...
Gabriel Liiceanu: Mi-ati facut o intrare fastuoasa. De fapt, sa stiti ca multe dintre functiile mele sunt focalizate in directii culturale.
Z.C.: Categoric ca in directii culturale. Sunteti unul din marii intelectuali ai Romaniei. Aveti inca multe de spus. Avand in vedere pozitia dumneavoastra de director al Editurii Humanitas, as dori sa aflam cat de mult se implica editura in promovarea valorilor culturale romanesti si cum se realizeaza aceasta promovare?
G.L.: Da ... ce sa va spun? Aproape am ostenit spunand ca singurul criteriu pentru orice domeniu cultural este valoarea. Deci lucrul pe care incerc sa-l evit de 16 ani, de cand ma ocup de Editura Humanitas, este ca provincialul, relatiile personale sa nu prevaleze sub nici o forma sau sa nu existe sub nici o forma in criteriile de selectie a autorilor.
Orice editor care se respecta se gandeste la doua lucruri: la ceea ce ramane din ceea ce publica dupa el si ceea ce trece dincolo. Ceea ce trece dincolo inseamna ceea ce are sansa la nivelul literaturii, ma rog, al stiintelor umaniste, sa fie publicat, preluat de alte edituri din strainatate.
La noi se pune, in clipa de fata, tot mai mult problema cu ce vom aparea noi in fata europenilor atunci cand vom fi integrati. Cand se vor deschide granitele politice, cultura va urma in mod automat. Iata! Cam acesta va