Dintre adversarii pe care naţionala României i-a întâlnit de-a lungul anilor, Bulgaria se află pe locul al doilea, după Iugoslavia, în ceea ce priveşte numărul de meciuri bilaterale Dintre adversarii pe care naţionala României i-a întâlnit de-a lungul anilor, Bulgaria se află pe locul al doilea, după Iugoslavia, în ceea ce priveşte numărul de meciuri bilaterale disputate, lucru explicabil prin apropierea geografică dintre cele două ţări.
Prima întâlnire a avut loc la Sofia, pe 31 mai 1925, când "tricolorii" au învins cu scorul de 4-2. În total s-au disputat 35 de partide, cele mai multe cu caracter amical, bilanţul general fiindu-ne net favorabil. România a câştigat 21 de jocuri, 5 s-au încheiat la egalitate iar de 9 ori victoria a revenit vecinilor de la sud de Dunăre. Golaverajul, 73-49, ne este, de asemenea, favorabil.Lucrurile stau un pic altfel dacă luăm în considerare numai meciurile oficiale, capitol la care echilibrul este perfect. În preliminariile Campionatelor Mondiale şi Europene sau la turneele finale, România şi Bulgaria s-au aflat de şapte ori faţă în faţă, fiecare echipă obţinând câte trei victorii, un meci încheindu-se nedecis. Golaverajul este şi el egal, 9-9.
Nu i-am mai bătut de 17 ani
Ultima victorie românească în confruntările cu bulgarii datează din 17 mai 1989. Meciul a contat pentru preliminariile Campionatului Mondial şi a fost câştigat de "tricolori" cu scorul de 1-0, prin golul marcat de Gică Popescu. Echipa României, pregătită atunci de Emeric Ienei, a reuşit să se califice la turneul final, după o pauză de două decenii. Următoarele trei întâlniri s-au încheiat în avantajul bulgarilor. În 1990, la Bucureşti, aceştia ne-au învins cu 3-0, iar un an mai târziu, la Sofia, meciul s-a încheiat la egalitate, 1-1, ambele confruntări contând pentru calificările la Europenele din 2002. Ultima confruntare directă a avut l