Consiliul de Securitate urmează să treacă la sancţiuni a confirmat, în raportul înaintat Naţiunilor Unite, că, potrivit constatărilor inspectorilor AIEA care şi-au încheiat misiunea marţi, activităţile de îmbogăţire a uraniului continuă. Pe de altă parte, AIEA nu poate confirma "natura paşnică a programului nuclear iranian, din cauza lipsei de cooperare a Teheranului".
Într-o primă luare de poziţie, preşedintele Bush a declarat că Iranul "va avea de suferit consecinţe" pentru refuzul său. Preşedintele iranian Ahmadinejad a replicat imediat că ţara sa nu se va lăsa intimidată. "Sancţiunile nu ne pot împiedica să ne ducem planurile la capăt. Dimpotrivă, multe din succesele noastre, inclusiv accesul la ciclul combustibilului nuclear şi producţia de apă grea, au fost obţinute în ciuda sancţiunilor existente" (care au fost suspendate provizoriu, pentru a se permite Iranului să se conformeze cererii ONU - n.r.), a afirmat el.
Consiliul de Securitate urmează acum să se întrunească săptămâna viitoare, pentru a începe discuţiile în vederea adoptării unei noi rezoluţii care să impună anumite sancţiuni, dar aceste discuţii s-ar putea prelungi luni de zile. Dacă America se pronunţă pentru măsuri punitive, Rusia şi China, care au legături economice strânse cu Iranul, se împotrivesc unor asemenea măsuri. Anglia şi Franţa au o poziţie de mijloc: ele sunt pregătite să sprijine impunerea sancţiunilor, lăsând, în acelaşi timp, uşa deschisă pentru noi negocieri cu Teheranul.
De altfel, înaltul comisar al UE pentru problemele economice şi de securitate, Javier Solana, urmează să sosească la Teheran cât mai curând posibil, pentru convorbiri cu autorităţile iraniene. John Bolton, reprezentantul permanent american la ONU, a afirmat că a sosit timpul ca membrii Consiliului de Securitate să treacă la sancţiuni.După aprecierile unor observatori avizaţi, aceste sancţiuni ar p