Incepand de ieri, cetatenii altor tari au acces la instrumentele derivate din piata monetara romaneasca
Piata monetara din Romania se deschide cetatenilor straini. Potrivit unei decizii a Bancii Nationale, strainii vor avea acces la instrumentele derivate din piata monetara autohtona. Singura restrictie pastrata de BNR se refera la achizitia de active imobiliare. Produsele derivate sunt instrumente financiare destinate gestionarii riscurilor de piata si protejarii clientilor corporativi ai bancii atat de riscul valutar, cat si pe dobanda, dar sunt utilizate si in scop speculativ.
Plasamentele strainilor pe termen scurt pe piata monetara au inceput sa fie liberalizate anul trecut, cu o intarziere de un an fata de calendarul initial, cand Romania a permis accesul nerezidentilor la depozitele in lei, indiferent de maturitate. Liberalizarea capitalurilor este una dintre conditiile pentru aderarea la Uniunea Europeana.
"Perioada de gratie" - pentru terenuri
Romania a solicitat, insa, o perioada de tranzitie de 15 ani de la data aderarii sale la Uniunea Europeana pentru liberalizarea regimului dobandirii, de catre persoanele fizice straine, a terenurilor din Romania cu destinatie agricola si forestiera, a celor aflate permanent sub luciu de apa, precum si a altor terenuri aflate in extravilan. De asemenea, a fost ceruta o derogare de 5 ani pentru liberalizarea regimului dobandirii terenurilor situate in intravilan.
Piata libera
BNR a eliminat, in regulamentul valutar nr. 4 din 2006, exceptiile de la operatiunile valutare curente si de capital, care se efectueaza in mod liber intre persoanele rezidente si nerezidente, in valuta si lei.
Schimbarea survine ca urmare a modificarii si completarii Regulamentului BNR numarul 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile si completarile ulterioare, prec