Guvernul a dechis robinetul majorarilor salariale de toamna, adoptand in acest scop o avalansa de ordonante. Actele normative opereaza noi discriminari intre categoriile de bugetari, adancind prapastia salariala intre angajatii statului.
Daca lefurile militarilor, politistilor si controlorilor guvernamentali au crescut semnificativ, profesorii si medicii au ramas in coada grilelor de salarii. Dupa remanierea ex-premierului Gheorghe Pogea, nimeni nu mai sufla o vorba despre legea restanta a salarizarii unitare a tuturor bugetarilor.
In morisca majorarilor de lefuri au fost antrenati in primul rand controlorii guvernamentali, ale caror salarii vor creste cu 50%. "Guvernul doreste sa atraga si sa mentina in aceasta structura (Autoritatea de Control Ð n.n.) persoane cu experienta.
(...) De asemenea, in cadrul Autoritatii este necesara angajarea unor specialisti cu pregatire complexa, ale caror atributii vor include verificarea aplicarii acquis-ului comunitar", au explicat reprezentantii Executivului.
De la 1 septembrie ar putea fi marite, de asemenea, indemnizatiile parlamentarilor si cea a presedintelui. Prevederea este inclusa intr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, dezbatuta deja de Legislativ. Conform actului normativ, presedintele Romaniei va avea o indemnizatie de peste 7.000 de lei noi, iar presedintii Senatului si Camerei Deputatilor vor castiga peste 6.700 de lei noi pe luna.
Indemnizatia in cazul simplilor senatori si deputati va fi de 5.400 de lei noi pe luna.
Venituri in plus
Deunazi, Guvernul a majorat substantial salariile militarilor si politistilor si a aplicat indexarea de 6% cuvenita profesorilor, in urma grevei generale din 2005. In cazul angajatilor din institutiile de aparare nationala, au crescut soldele de functie.
Gratie noii ordonante, seful Statului-Major General