Daca salariile top managerilor tind sa se stabilizeze, specialistii in resurse umane sustin ca la nivel de middle management se mentine o crestere de 10-20%. Iar asta in conditiile in care deficitul de talente din sectoarele aflate in expansiune ridica tot mai mult miza pe ofertele menite sa atraga profesionistii de pe acest segment.
Goana dupa manageri si "vanarea" acestora de la concurenta, oferta redusa in raport cu nevoile de dezvoltare ale marilor jucatori de pe principalele piete, salarii exagerate, nejustificate uneori de valoarea celor vizati, si pretentii financiare tot mai mari din partea candidatilor. Cam asa a ajuns sa arate piata autohtona a salariilor, o piata confuza si foarte putin transparenta, care a nascut prapastii adanci intre salariile oferite executivilor si cele ale managerilor de nivel intermediar.
Cu toate acestea, specialistii sustin ca anul acesta tendinta este ca diferentele sa se estompeze, perspectiva alinierii la salariile din Uniunea Europeana si cererea tot mai puternica ce se contureaza fiind argumentele cele mai puternice in favoarea cresterilor prevazute pentru segmentul de middle. Serviciile financiare, industria sau piata de telecom sunt cateva dintre sectoarele de activitate care par sa resimta cel mai acut aceasta tendinta.
De la inceputul anului, analistii au identificat o crestere medie de 10-20% in ceea ce priveste salariile din middle ma-nagement, un ritm similar fiind prevazut sa se mentina si pentru urmatorii unu sau doi ani.
"Salariile fabuloase la nivel de top management, pentru expati, tind sa se ajusteze catre un nivel mai logic, pentru ca Romania deja nu mai este considerata o tara de risc ridicat. Exista acum si o oferta buna de manageri locali capabili sa preia pozitii de varf", spune Panos Manolopoulos, managing partner al firmei de executive search Stanton Chase International.
El pr