Presedintele PD, Emil Boc, a prezentat proiectul PD de reforma constitutionala in fata tinerilor pedisti, reuniti la Scoala de vara de la Costinesti. Spre deosebire de ceilalti critici ai ordinii constitutionale actuale, Boc nu doreste transarea, intr-un sens sau altul, a disputei dintre partizanii republicii prezidentiale si cei ai uneia parlamentare. Liderul democratilor propune mentinerea regimului semiprezidential si chiar intarirea acestuia, prin marirea prerogativelor sefului statului. Astfel, Boc a spus ca Romania este, de fapt, o republica parlamentara, cu exceptia faptului ca presedintele este ales prin vot direct, nu de catre Parlament. Prin aceasta situatie a aparut o contradictie intre legitimitatea presedintelui, care este mare datorita votului popular primit, si prerogativele sale, care sunt destul de putine.
Presedintele PD considera ca Romania trebuie sa se transforme intr-o republica semiprezidentiala reala, dupa model francez. Transformarea ar urma sa aiba cinci puncte majore.
Atributii sporite pentru presedinte
In primul rand, seful statului ar trebui sa desemneze direct pe primul-ministru, in loc sa desemneze un candidat dupa consultarile cu partidele politice, candidat care trebuie sa primeasca ulterior validarea Parlamentului. Apoi, Boc apreciaza ca dizolvarea Legislativului trebuie sa fie un atribut al presedintelui, cu conditia ca acesta sa o poata face o singura data intr-un an. Actualmente, dizolvarea poate fi provocata doar prin demisia premierului, dar nici in acest caz procedura nu duce automat la acest lucru. Al treilea punct al reformei propuse de PD vizeaza participarea sefului statului la sedintele de Guvern, care este posibila doar in cazul dezbaterii unor probleme de interes national. Or, aceasta participare nu trebuie restrictionata, a aratat Emil Boc. La punctul patru, PD doreste cresterea operativ