Deplina convertibilitate a leului, marcata la 1 septembrie, va incuraja tranzactiile pe leu, dar nu si schimbul valutar sau platile in lei in strainatate.
Romanii au sanse sa poata merge linistiti cu leii in portofele in Grecia sau in Austria, adica in tarile ale caror banci lucreaza in numar mare pe piata de la Bucuresti, odata cu trecerea leului la statutul de moneda deplin convertibila. Nu insa si la Paris sau la Londra.
"Cu timpul, vor aparea banci care vor accepta lei la schimb, in baza unor conventii bilaterale incheiate cu banci romanesti sau cu agentii de turism. Probabil primele vor fi bancile din Grecia si Austria, cu care exista relatii puternice inclusiv la nivelul sistemelor bancare, precum si din alte tari din regiune, precum Cehia sau Ungaria", a comentat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
El crede insa ca bancile straine in general nu se vor inghesui sa cumpere lei romanesti pentru a da suport practic convertibilitatii depline a leului.
"Faptul ca BNR a facut acest pas al convertibilitatii depline a monedei nationale inseamna ca este dispusa sa rascumpere leii care ar fi adusi de banci straine inapoi in Romania", mai spune Ghetea.
"Convertibilitatea va incuraja cresterea numarului de emisiuni de obligatiuni in lei, pentru asigurarea de resurse pe termene mai lungi, facute atat de rezidenti, cat si de nerezidenti, care vor putea acorda credite direct in lei", spune Rasvan Radu, presedintele UniCredit Romania.
In conditiile in care bancile si casele de schimb valutar din strainatate nu au motive sa se grabeasca sa afiseze cotatii pentru moneda romaneasca, leul deplin convertibil nu aduce semnificatii practice deosebite pentru publicul larg. De altfel, in zone din Europa cu multi romani, cum este chiar Viena, de exemplu, puteau fi gasite si inainte de 1 septembrie case de schimb care