Ideea ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa fie propus drept comisar european, lansata neoficial de democrati si neinfirmata de liberali, nu e privita cu entuziasm la Bruxelles. "Am avea nevoie de cineva cu o viziune mai larga, dincolo de liniile politice, si cu mai multa experienta. Poate un alt candidat", ne-a declarat un oficial european familiarizat cu aceasta propunere.
Nemultumire a starnit la Bruxelles in special afirmatia premierului Tariceanu la intalnirea diplomatiei romane, cum ca Romania s-ar fi aflat intr-o situatie mult mai buna decat cea prezentata in raportul din mai al Comisiei Europene. Or, avertizeaza oficialul european, nici noul raport, ce va fi dat publicitatii pe 26 septembrie, nu va fi foarte laudativ.
"Chiar daca s-au facut multe lucruri, evaluarea va arata ca vara nu a fost atat de productiva precum ne-am fi asteptat. Inclusiv din cauza Agentiei de Integritate."
Realizari liberale
La intalnirea informala a premierilor liberali desfasurata vineri in Bulgaria, Tariceanu i-a prezentat comisarului Olli Rehn "cele mai recente progrese" privind lista de prioritati pe care Guvernul s-a angajat sa o indeplineasca pana la raport.
Cu doar o zi inainte, Ministerul Integrarii trimitea la Bruxelles rezultatele actiunilor Executivului, cea mai grava intarziere fiind neadoptarea legii privind infiintarea Agentiei de Integritate. La Bruxelles, Macovei este considerata favorita pentru postul de comisar, ea urmand a prelua unele atributii din portofoliul comisarului Frattini.
Ferber il avertizeaza pe Tariceanu
Europarlamentarul german Markus Ferber, bun cunoscator al realitatilor politice din Romania, avertizeaza ca audierile din Parlamentul European la care va fi supus candidatul la postul de comisar european sunt "cu adevarat serioase". Referitor la o eventuala numire a prem