Mostenitorii vechilor mosieri au de recuperat mii de hectare de teren, dar autoritatile nu se grabesc sa le restituie.
Arestarea prefectului de Iasi, Radu Prisacaru, readuce in actualitate incalcita poveste a revendicarilor cu care au fost asaltate autoritatile locale.
Numeroasele cereri depuse in ultima perioada, dupa aparitia noilor legi privind retrocedarea proprietatilor confiscate de regimul comunist, nu pot fi rezolvate din cauza incoerentei legislative in domeniu.
Principalul motiv este ca primariile declara ca nu mai au terenuri disponibile pentru mostenitorii vechilor mosieri. In multe cazuri, pe amplasamentele revendicate acum au fost improprietariti deja, in baza Legii 18, localnicii care au avut de recuperat suprafete mai mici incepand din 1990. In aceste conditii, in jurul afacerii retrocedarilor a inflorit o adevarata mafie imobiliara.
La Iasi, cele mai spectaculoase revendicari de terenuri sunt cele din zonele apropiate orasului. In total, la nivelul judetului, sunt depuse in prezent mii de cereri, insumand 2.700 de hectare.
Autoritatile nu au insa la dispozitie decat aproximativ o treime din aceasta suprafata. Interesant este ca zonele in care se mai pot retroceda terenuri sunt si cele mai bine cotate pe piata imobiliara.
Revendicari cu cantec
Una dintre cele mai insemnate revendicari este cea a familiei Sculy Logotheti, care a cerut 41 de hectare de teren arabil si 20 de hectare de padure pe raza comunei Scanteia.
Comisia locala de fond funciar a transmis mostenitorilor ca nu exista posibilitatea retrocedarii pe vechiul amplasament si nici suprafete de rezerva. Femeia a fost indrumata catre ADS pentru a obtine un teren echivalent. In noaptea arestarii prefectului, s-a speculat ca aceasta revendicare ar fi stat la baza dosarului instrumentat de procurorii anticoruptie.
O alta revendicare care a facut valur