O banală excursie la munte ar putea deveni neaşteptat de lungă, pentru că vechile trasee vor fi deviate sau chiar închise. În această situaţie sunt câteva trasee montane din Bucegi – regiunea Bran. În calea turiştilor au răsărit kilometri întregi de garduri, „plantate” de proprietarii care şi-au redobândit terenurile în urma retrocedărilor. Proprietarii nu au ţinut cont de faptul că, după lege, potecile ar trebui să fie libere, întrucât terenurile lor se află în Parcul Naţional Bucegi.
Astfel, drumul către Poiana Guţanu este închis. Aici, peste jumătate de cale trec doar pe terenuri private. Legătura dintre satul Şimon şi Valea Gaura a devenit imposibilă după retrocedări, atât traseul principal, cât şi două poteci secundare au fost blocate. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul drumului care leagă Valea Şimonului de Vârful Omu. Pentru remedierea acestei probleme, salvamontiştii ar trebui să apeleze la justiţie. Au găsit însă o soluţie mai simplă, dar mai costisitoare, devierea traseelor.
Taxe de acces în Bucegi?
„La Braşov au fost semnalate pentru prima dată problemele legate de blocarea accesului la turismul montan. Apoi, am primit semnale de la salvamontişti din întreaga ţară că şi în judeţele lor turiştii trebuie să ocolească traseele”, ne-a declarat Mircea Opriş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani. Oamenii muntelui se aşteaptă chiar ca proprietarii să ceară taxe de acces pe terenurile lor.
Potrivit lui Opriş, cele mai afectate judeţe de fenomenul blocărilor sunt Braşov, Argeş, Gorj, Mehedinţi şi Alba. „Trebuie să lămurim această problemă. Este foarte important să se lase drept de servitute în privinţa traseelor montane, chiar dacă acestea traversează şi terenuri private. Situaţia a fost deja clarificată în alte ţări. Traseele nu sunt întrerupte, indiferent de forma de proprietate a terenului”, arată şeful