Ultimele flori ale verii: Tintaura.
Cel mai bun detergent natural pentru otravurile din organism.
Aflat la capat de saptamana pe-un drum de munte, am vazut-o, bucuros si uimit, langa un izvor, la poalele Pietrei Craiului: o tintaura in plina splendoare, incarcata de flori rosii si delicate, raspandind o mireasma suava. Desi suntem in prag de toamna, iar frunza mestecenilor incepe sa bata deja spre auriu, tintaura care imi iesise in cale avea boboci ce asteptau cuminti sa se transforme in flori. Un paradox al naturii: pe cat sunt de delicate si gratioase florile de tintaura, pe atat sunt de amare la gust si tot pe atat de puternice ca actiune terapeutica. Tintaura este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante din flora medicinala romaneasca, o planta care despovareaza organismul, acum, in prag de toamna, de toate otravurile cu care este imbuibat. Dar s-o cunoastem mai de aproape.
Descrierea plantei
Tintaura (Centaurium erythraea) se recunoaste, in primul rand, dupa flori, care sunt rosii-roz, crescute in mici ciorchini, evidentiindu-se usor printre ierburi. Apoi, dupa statura: creste nu mai inalta de doua palme (rar depaseste 30 cm), tulpina sa este simpla, cu frunze cu codita scurta, inguste, si cu varful oval. Daca avem vreun dubiu asupra speciei, putem rupe o bucatica de frunza, nu mai mare decat o unghie, si sa o gustam. Veti recunoaste tintaura imediat: este mai amara decat tot ceea ce ati gustat pana acum.
Recoltarea
Se culege iarba, adica tulpina cu tot cu flori, fara radacina, de care se desprinde prin taiere, si nu prin smulgere. Dupa recoltare, tulpinile de tintaura se leaga in buchete, nu foarte groase, care se atarna pe o sfoara si se usuca la umbra, in locuri bine aerisite. Din jumatate de kilogram de tintaura rezulta, dupa uscare, ceva mai putin de o suta de grame de planta. @N_