Sute de puscariasi braileni au iesit la vorbitor, in ultimii ani, in fata reprezentantilor Societatii Independente Romane pentru Drepturile Omului (SIRDO). Parte dintre cazurile inregistrate de SIRDO au devenit dosare cu care, vrind, nevrind, Romania s-a prezentat in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Si unii chiar au cistigat litigiile cu statul roman, in fata instantei europene. Dincolo de frustrarile specifice, infractorii au dezvaluit si fapte dintre cele mai grave, abuzuri care s-au consumat, in cazul lor, fie in timpul anchetelor, fie in penitenciar. Multi detinuti se pling de felul in care au fost incadrate juridic faptele pe care le-au savirsit, dar si ca sint grav bolnavi si ca, in sistemul privativ de libertate, nu pot primi medicatia cuvenita. Zilele trecute, 25 de astfel de detinuti au reclamat, pe linga piedicile de natura juridica pe care le intimpina, si abuzuri la care ar fi fost supusi: rele tratamente aplicate in timpul anchetei si chiar si in puscarie, lipsa avocatilor la audierile politistilor, refuzul autoritatilor de a le revizui dosarele pentru reevaluarea probelor si a incadrarii juridice a faptelor, lipsa de medicatie si de hrana adecvate afectiunilor de care sufera, dar si privarea de la dreptul de a primi pensiile pe perioada detentiei.
Acuzatii: "tortura prin manipulare", "abuz prin neplata pensiilor", "audieri fara avocat", "lipsa medicatiei pentru bolnavi"
Co-presedintele SIRDO, Lucia Humeniuc, ne-a relatat ca, in ultimii ani, sute de detinuti de la Braila s-au adresat organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, reclamind, in principal, faptul ca nu ar fi avut parte de o judecata dreapta. SIRDO monitorizeaza cazurile acestora si asigura consiliere juridica prin diverse cabinete de avocati. "Saptamina trecuta, un coleg al meu a fost la Braila si a vorbit cu 25 de detinuti