Patriciu, care a recunoscut că a finanţat campania electorală a PSD şi a vorbit despre necesitatea unei alianţe între liberali şi social-democraţi. Patriciu a fost trimis la judecata comisiei de etică a partidului, care nu poate decât să-i dea acestuia un avertisment public.
Delegaţia Permanentă a PNL i-a audiat, sâmbătă, la Cazinoul din Constanţa, pe cei doi parlamentari, însă pledoariile lor nu au reuşit să schimbe decizia de înlăturare din partid. 62 dintre membrii acestui for au votat pentru excluderea Monei Muscă, cinci - împotrivă şi unul s-a abţinut, în timp ce în cazul lui Ghişe, 11 lideri ai formaţiunii s-au pronunţat împotriva eliminării sale şi 56 pentru. Surse din DP ne-au declarat că fostul ministru al culturii a spus că, până acum o lună, nu a conştientizat gravitatea gestului de a semna un angajament cu Securitatea. "Mona Muscă ne-a povestit că, la vremea respectivă, trecea printr-un divorţ răvăşitor şi că nu şi-a dat seama ce face. A mai zis că era convinsă că toată lumea care lucra cu străinii semna astfel de angajamente şi că situaţia ei era similară cu cea a vameşilor. Nu a explicat însă de ce a ascuns atâta vreme adevărul", au precizat sursele citate. "Îmi cer scuze tuturor că am semnat acel angajament şi că, de-a lungul timpului, nu am realizat că poate fi interpretat ca o colaborare cu Securitatea. Dacă aş fi realizat acest lucru, aş fi făcut public dosarul", a declarat Mona Muscă, după şedinţă. Ea a precizat că nu va contesta decizia şi că va rămâne în continuare liberală. Muscă a mai anunţat că a cerut preşedintelui Parlamentului European să ia act de retragerea sa din postul de euroobservator.
Potrivit unor surse din PNL, celălalt parlamentar judecat, Ioan Ghişe, şi-a susţinut cauza arătând că el a recunoscut colaborarea încă din 1991 şi că nu ar trebui să fie exclus. Ghişe ar mai fi spus că intenţionează să-şi continue cariera po