(Foto: )
A reinceput isteria. Aceeasi, ca si in fiecare sezon de inceput de an scolar. Directorii institutiilor de invatamant bihorene se dau de ceasul mortii sa mai faca rost de-un ban, carpeala la bugetul alocat de Primarie - insuficient in fiecare an - sa mai zugraveasca un perete ori sa faianteze vreun grup sanitar.
Situatia dezastruoasa a invatamantului bihorean, care se deruleaza in gradinite, scoli si licee insalubre, un adevarat pericol public, pare sa fi devenit o constanta a Romaniei post-decembriste.
O Romanie in care guvernantii aloca fonduri pentru te miri ce, in loc sa rezolve o data pentru totdeauna tumoarea grava care paraziteaza intregul sistem de invatamant romanesc, preferand aceeasi atitudine de carpeala pe ici, pe colo, de ochii Europei.
Cosmarul autorizatiilor
Directorii de scoli din Bihor au inceput, unii, demersurile de obtinere a avizelor sanitare de functionare inca din luna iunie. Altii, nici macar nu si-au depus documentele necesare autorizarii. Si, dupa textul legii, fara autorizatii sanitare gradinitele, scolile ori liceele nu pot functiona. Deci, teoretic, trebuie inchise. Numai ca, practic, acestea vor functiona. Ilegal.
Daca anul trecut principalul motiv al neregulilor descoperite in scoli, invocat aproape de catre toti directorii, a fost lipsa banilor, de data aceasta nu mai poate fi vorba de aceeasi situatie. In primul rand, deoarece s-au alocat fonduri substantiale pentru reabilitarea scolilor - 80 de miliarde de lei vechi numai pentru scolile din Oradea.
In al doilea rand, fiecare sef de scoala are obligatia de a cere primariei, in administratia careia se afla, finantarea cuvenita lucrarilor de reparatii. Anul trecut, majoritatea unitatilor de invatamant din sate au functionat fara autorizatie. In anul scolar 2006-2007, experienta se va repeta.
Pana in 10 septembrie 2