(Foto: Gazeta de Cluj)
Una din problemele stringente cu care se confrunta Romania ultimilor ani este sanatatea. Conditiile precare de ingrijire a pacientilor, lipsa fondurilor pentru renovarea si utilarea spitalelor, cozile interminabile la farmacii sunt doar cateva din problemele pe care nici un guvern postdecembrist nu a reusit sa le rezolve.
Totusi guvernanti au incercat prin diferite mijloace sa reformeze sistemul de sanatate, astfel incat acesta sa fie eficient. Din nefericire, pana in momentul de fata toate metodele au esuat lamentabil. Un nou act normativ prin care se doreste imbunatatirea serviciilor medicale a iesit la iveala. Legea nr.
236/2006 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical face referire la vanzarea spatiilor care apartin statului si care sunt folosite pentru cabinetele medicale.
La prima vedere este o idee buna, conditiile de plata sunt avantajoase, iar medicul poate sa amenajeze spatiul astfel incat sa fie primitor pentru pacient. Totusi, autoritatile locale nu sunt prea interesate sa vanda aceste spatii din cauza preturilor mult prea mici pe care urmeaza sa le incaseze de la cumparatori.
Ia cabinetu’, neamule!
Multe din cabinetele medicale ale medicilor de familie sau ale dentistilor sunt inchiriate din fondul locativ al consiliilor locale sau judetene. Medicii se plang ca nu pot face investitii pentru renovarea spatiilor in care lucreaza din simplul motiv ca nu doresc sa investeasca intr-un spatiu in care nu au sigurata ca vor mai lucra mult timp.
De aceea, in multe cabinete medicale conditiile sunt deplorabile. Pentru a remedia a