Strategia fiscal-bugetară măreşte taxele pe proprietate, muncă şi agricultură îşi propune o creştere a ponderii veniturilor bugetare în PIB până la nivelul minim înregistrat în ţările din Uniunea Europeană (35% din PIB), până în 2010. Pentru aceasta, Ministerul Finanţelor propune creşterea din 2008 a taxelor pe proprietate şi de mediu, a bazei de impozitare pe piaţa muncii şi a fiscalităţii în agricultură.
"Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu a fost finalizată", ne-a declarat Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat. El spune că, pentru creşterea ponderii veniturilor bugetare în PIB până la nivelul ţărilor UE, se are în vedere adoptarea unor reglementări menite să îmbunătăţească nivelul încasărilor bugetare din domenii foarte slab fiscalizate.
Agricultura este prima pe listă
"În România, circa 40% din populaţie lucrează în agricultură, dar contribuţia acestei ramuri la PIB este foarte mică, de circa 1%", spune oficialul liberal. Contribuţia agriculturii la formarea PIB se situează la jumătate faţă de aportul de dinainte de 1989. Situaţia nu are însă şanse prea mari să se redreseze pe termen mediu. Comisia Naţională de Prognoză estimează că aportul agriculturii (inclusiv silvicultura, piscicultura şi exploatarea forestieră) la creşterea reală a PIB nu va depăşi nivelul de 0,3% în fiecare an, până în 2010. În 2003, creşterea reală a PIB datorată agriculturii a fost de 0,6%, în 2004, de 2,2%, dar în 2005 a fost negativă, de -1,8%. Vosganian se aşteaptă ca, până în 2010, ponderea veniturilor bugetare în PIB să ajungă la 34-35%. Anul trecut, acest indicator a fost de doar 29,7%, însă oficialii europeni consideră că, pentru ca România să-şi achite contribuţia la bugetul european şi să reuşească să asigure cofinanţarea proiectelor europene, ar fi nevoie de un nivel al veniturilor bugetare pentru 2007 de minimum 35