Pentru a se evita aglomeratia la obtinerea retetelor pentru tratamentul de diabet, din aceasta luna, pacientii cu diagnostic de diabet tip 2 vor primi retete de la medicul de familie, dupa ce schema de tratament va fi intocmita de catre medicul specialist.
Toate cazurile noi de diabet tip 2, chiar daca sint depistate de medicul de familie prin analizele pe care acesta le efectueaza in cadrul examenului de bilant, sint directionate catre medicul specialist pentru confirmarea diagnosticului si pentru luarea in evidenta a pacientilor.
Dr. Lucica Scutaru, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Braila, ne-a informat ca se impune luarea acestor masuri pentru a exista o evidenta unitara a pacientilor care beneficiaza de tratament antidiabetic, astfel incit ASP sa comande lunar tratamentul respectiv si, mai ales, sa existe o situatie clara a costurilor acestora, incit sa fie acoperite toate solicitarile.
"Va fi mai simplu, nu se va mai sta la coada, dar, acest lucru nu inseamna ca toti pacientii sa se inghesuie in urmatoarele zile la cabinetele medicilor de familie, ci esalonat. Cei doi medici diabetologi nu vor respinge pe nimeni de la cabinetele lor, bolnavii pot merge in continuare la medicii specialisti la care au fost pina acum, care ii vor instrui pe pacienti ca, din septembrie, se vor adresa medicului de familie", a precizat dr. Lucica Scutaru.
Potrivit sursei citate, bolnavii de diabet tip 2, dar mai greu controlat si care au complicatii, pot ramine in continuare sub observatia medicului de specialitate. Totodata, insulino-dependentii ramin in continuare sub observatia medicilor diabetologi, spre binele pacientilor.
De retinut este faptul ca, odata depistat un pacient cu diabet prin filiera medicului de familie, acesta are obligatia de a da bilet de trimitere catre medicul specialist, care va recoma