Investitorii britanici, foarte prudenti cu Romania pana acum, sunt in plina campanie de achizitii pe piata imobiliara.
Fondurile de investitii britanice, cu capitalizare de sute de milioane de euro si active sub administrare de miliarde de euro, au intrat in forta pe piata imobiliara romaneasca in acest an si au cumparat tot ce au gasit la vanzare. Investitorii britanici au fost pana acum destul de reticenti cu Romania, fata de cei germani, francezi sau chiar americani.
Charlemagne, Equest Balkan sau Dawnay Day au facut in primele opt luni ale acestui an achizitii de peste 150 de milioane de euro, cu mult peste media inregistrata in anii anteriori.
Intrarea unor asemenea playeri a facut ca tranzactiile cu ordin de valoare de peste 20 mil. euro sa devina afaceri obisnuite pentru piata, iar in vara deal-urile s-au inmultit.
Englezii de la Charlemagne Capital au cumparat in acest an trei imobile de birouri de clasa A din Bucuresti, pentru care au cheltuit deja 80 de milioane de euro.
Tot ei mai au in target o achizitie pe piata birourilor, cu o valoare in jurul a 20 de milioane de euro.
"Pana acum, in ciuda interesului mare pentru piata romaneasca, fondurile de mari dimensiuni (peste 2-3 miliarde euro) nu gaseau produse cu valori de tranzactionare suficient de mari, una dintre coordonatele pe care politica de investitii a acestor entitati o impune fiind o valoare a tranzactiei de minim, in unele cazuri, sute de milioane de euro", spune Adina Paun, consultant investitii la compania imobiliara Colliers.
"S-a inregistrat o crestere semnificativa a fondurilor de investitii pe piata autohtona de real estate, astfel daca in urma cu un an erau doar trei fonduri importante prezente pe piata, anul acesta numarul lor a ajuns la 20. Acestea sunt fonduri institutionale si fonduri private cu un capital intre 20 si 350 de milioane de euro