Banii n-aduc fericire, insa o subventioneaza, crede guvernul liberal. Presupozitia din spatele acestei maxime este aceea ca atat timp cat nu ai bani nu te obosesti sa gandesti, alegand stomacul in locul tau.
Pentru romani, observatia este cu atat mai valabila cu cat, dupa ultima rectificare de buget, anul viitor, vor fi nevoiti sa aleaga, insa nu ce fac cu banii pe care li i-a „daruit“ Executivul, ci pe viitorii guvernanti.
Desi se lauda cu un buget construit pentru investitii, Guvernul a decis sa aloce doua treimi din banii suplimentari pentru salarii, pensii, ajutoare de incalzire, subventii agricole si protectie sociala.
Cu alte cuvinte, rectificarea se „adreseaza“ romanilor nu in calitatea lor de contribuabili, ci in cea de alegatori - ea are ca principal obiectiv satisfacerea doleantelor bugetarilor, pensionarilor, proletarilor si agricultorilor.
Vladescu: „Avem bani si vrem sa-i cheltuim“
„Facem astazi o noua rectificare bugetara pentru ca avem bani si vrem sa-i cheltuim. Este evident ca aplicarea cotei unice a adus mai multi bani la buget.
Au crescut veniturile la buget provenite din impozitul pe venit, si impozitul pe profit si sumele provenite din colectarea TVA“, este declaratia politica prin care ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a anuntat noile pomeni electorale. Reactia opozitiei a fost prompta.
„Actuala rectificare arata inca o data incapacitatea de predictibilitate a Guvernului in legatura cu politica bugetara. Este a treia rectificare intr-un an, prin care se aloca sume importante de bani. Pentru ca profesorii au amenintat cu greva, s-a hotarat majorarea sumelor.
Este un tip de politica pompieristica, de pe o zi pe alta“, a declarat fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu. Se pare ca, din nou, cota unica va fi miza economica a campaniei de anul viit