Catalin Marinescu, presedintele IGCTI: In 2004, la prima licitatie 3G, doar doua companii au licitat pentru patru licente 3G datorita conditiilor restrictive de participare impuse atunci. Astazi situatia s-a inversat, astfel incat pentru doua licente avem patru ofertanti. Patru companii au depus la sediul Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) ofertele pentru ultimele doua licente de generatia a treia de telefonie mobila scoase la licitatie, in conditiile in care initial s-au inscris in cursa cinci companii, prin achizitionarea documentatiei necesare pentru participarea la licitatie.
Astfel, companiile care concureaza pentru licentele 3G disponibile sunt Telemobil (Zapp), Cosmote Mobile Telecomunications, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si grupul RCS&RDS, in timp ce Combridge SRL Sfantu Gheorghe, care ofera servicii telecom sub brandul EuFonika, s-a retras. Combridge este detinuta de operatorul Magyar Telekom, care este la randul sau controlata de Deutsche Telekom, cel mai mare grup telecom din Europa.
"In 2004, la prima licitatie 3G, doar doua companii au licitat pentru patru licente 3G datorita conditiilor restrictive de participare impuse atunci. Astazi situatia s-a inversat, astfel incat pentru doua licente avem patru ofertanti", a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI. "Acest lucru inseamna lansarea mai rapida a serviciilor comerciale si conditii de dezvoltare mai bune a retelelor 3G", crede Marinescu.
Analizarea ofertelor se va face in doua etape: in prima etapa, comisia va studia documentele de eligibilitate, urmand ca in etapa a doua sa aiba loc evaluarea propriu-zisa a ofertelor. Ofertele vor fi evaluate in perioada 11 septembrie-15 octombrie, cand vor fi anuntati castigatorii licitatiei pentru licentele 3G, care vor plati un pret similar cu cel din 2004, respectiv 35 de mi