In perioada 2007-2013 Romania trebuie sa cheltuiasca circa 9 milioane de euro pe zi fonduri structurale. In total, avalansa de bani europeni inseamna aproape 30 de miliarde de euro, dar ea acopera doar o mica parte din factura transformarii Romaniei intr-o tara civilizata a UE. Autoritatile romane sunt responsabile de atragerea miliardelor de euro alocate de Bruxelles si de aceea au intrat in febra pregatirilor pentru accesarea banilor.
Prin fondurile structurale, Comisia Europeana sprijina: dezvoltarea infrastructurii si a satelor, a altor regiuni defavorizate si a intreprinderilor romanesti; crearea locurilor de munca; modernizarea pescuitului; cercetarea, educatia si dezvoltarea economica; valorificarea potentialului turistic si cultural etc. Potrivit site-ului euractiv.ro, Romania ar putea recupera astfel, pana in 2013, circa 10% din decalajul fata de UE, ajungand la 41% din media europeana. Ministerul Finantelor va fi coordonatorul institutiilor care vor gestiona fondurile UE Ð ministerele Economiei, Transporturilor, Agriculturii, Muncii, Educatiei etc.
In febra pregatirilor, Guvernul a creat un grup permanent de lucru cu societatea civila, partidele politice, mediul academic si mass-media, pentru a stabili modul de administrare a fondurilor. Autoritatile au intocmit si un plan de actiune, care urmareste pregatirea unui portofoliu consistent de proiecte.
Insusi ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a subliniat in repetate randuri ca "Uniunea Europeana ne da, dar nu ne baga in traista", motiv pentru care institutiile trebuie sa functioneze bine. "Ca sa imbunatatim absorbtia fondurilor comunitare, trebuie sa punem in valoare ideile noastre, idei care trebuie sa fie creative, productive si sa genereze o valoare adaugata. Fondurile europene trebuie utilizate nu doar intr-un mod corect, ci si eficient, in sensul creativ, in care ele sa stimule