Uniunea Europeană a decis, ieri, reluarea importurilor de carne de pasăre şi produse din carne de pasăre din 16 judeţe din România, menţinând însă interdicţia de import a păsărilor vii, impusă în anul 2005 după apariţia primelor cazuri de gripă aviară.
„Statele membre ale UE au hotărât modificarea deciziei Comisiei Europene din 2005 de a interzice României să realizeze exporturi de carne de pasăre pe pieţele europene”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Astfel, exporturile către ţările UE pot fi reluate în cazul judeţelor Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu şi Timişoara. Autorităţile europene au menţinut însă interdicţia pentru exportul de păsării vii de pe întreg teritoriul României şi a cărnii de pasăre şi a produselor din carne de pasăre, provenite din alte judeţe decât cele 16 menţionate.
Prin aprobarea acestei propuneri, se revine la prevederile existente înainte de apariţia focarelor de gripă aviară din judeţul Braşov, în primăvara acestui an, se mai arată în comunicat.
Avicola Braşov îşi caută noi clienţi
Practic, prin aprobarea acestei propuneri, se revine la prevederile existente înainte de apariţia focarelor de gripă aviară din judeţ. „E o veste bună pentru că mai avem de câştigat, în condiţiile în care odată cu izbucnirea gripei aviare am pierdut, fiind anulate exporturile, aproximativ 40-50 de miliarde de lei vechi. Bineînţeles că nu va fi aşa de uşor să intrăm din nou pe piaţă, pentru că cei cu care aveam înainte contracte şi-au găsit noi clienţi”, susţine Iordache Nedelcu, directorul Avicola Braşov.
Preţul cărnii de pui a revenit la normal
Închiderea focarelor de gripă aviară a dus şi la creşterea preţului cărnii de pasăre, dar pr