Inspectia judiciara din cadrul CSM a descoperit, in urma analizei aspectelor semnalate de Ministerul Administratiei si Internelor, zece cazuri in care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism nu au cerut instantelor sa-i oblige pe inculpatii aflati in faza de urmarire penala sa nu paraseasca tara sau localitatea. Solicitarea procurorilor se impunea avand in vedere ca persoanele cercetate, printre care Zaher Iskandarani, Corneliu Iacubov, Toader Gaurean sau cei cercetati in cazul Tanacu savarsisera infractiuni grave, iar judecatorii hotarasera ca nu sunt suficiente probe pentruprelungirea masurii arestarii preventive.
Ministerul Administratiei si Internelor a transmis Ministerului Justitiei o solicitare de a verifica "imprejurarile si motivele pentru care masura arestarii preventive luata fata de un numar de 47 de persoane cercetate pentru infractiuni de crima organizata, infractiuni de natura economico-financiara sau infractiuni comise cu violenta, nu a fost inlocuita cu obligarea de a nu parasi localitatea sau tara".
Sesizarea MAI a fost remisa Inspectiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a constatat, intr-un singur caz dintre cele semnalate, ca se impun verificari suplimentare de catre Comisia de disciplina pentru judecatori.
Judecator muresean, cercetat de Comisia de disciplina pentru judecatori
Este vorba despre sentinta penala nr. 313/14.12.2005 a Tribunalului Mures, prin care inculpatul Marius Comsa a fost pus in libertate daca nu este arestat in alta cauza, precum si condamnarea, prin aceeasi sentinta, la 21 ani si 7 luni pentru omor deosebit de grav. Curtea de Apel Targu Mures a acceptat ulterior recursul procurorilor si a dispus majorarea pedepsei la 24 de ani de inchisoare. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins apelul inculpatului, astfe