Decizia ANRC de a reduce tarifele de interconectare cu cate 11,3% in patru etape incepand din septembrie a provocat revolta principalilor operatori de telefonie mobila, Orange si Vodafone. Dupa doua luni de la luarea acestei decizii de catre autoritatea in domeniu, anticiparile operatorilor arata diminuari ale veniturilor pe termen scurt si mediu.
Impactul reducerii tarifelor de interconectare asupra activitatii Orange Romania va fi unul "considerabil" atat pentru ultimele cinci luni ale anului 2006, cat si in urmatorii doi ani, fiind de asteptat o scadere a veniturilor si a profitului net, a declarat pentru Mediafax directorul pentru afaceri internationale si interconectare al operatorului, Dorin Odiatiu.
Reprezentantul Orange Romania nu a avansat o estimare privind cuantumul reducerii veniturilor si profitului net in acest an si in urmatorii doi ani. Orange Romania a raportat, pentru anul 2005, un profit brut de 1,17 miliarde de lei, in crestere cu 20% fata de anul precedent, in timp ce cifra de afaceri a urcat cu 26,4%, la 3,11 miliarde de lei.
Intrebat daca Orange va reduce, in urmatoarele luni, costul apelurilor initiate de abonatii operatorului catre Vodafone Romania, Odiatiu a afirmat ca managementul companiei va evalua la momentul potrivit aceasta decizie.
"Scaderea costurilor convorbirilor presupune luarea unei decizii comerciale de catre fiecare operator in parte, in functie de conditiile din piata, de concurenta intre jucatorii din industria de telecomunicatii si, bineinteles, de strategia comerciala a fiecaruia", a adaugat reprezentantul Orange Romania.
Reducere programata pe trei ani
Potrivit unei decizii anuntate la 10 iulie de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, companiile Vodafone Romania si Orange Romania sunt obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 200