CAIET DE RETETE - TOSCANA Italienii spun despre cei din regiunea Toscana ca sunt "mangiafagioli", adica mananca bine. Nu numai cantitativ, daca ne referim doar la diversitatea retetelor culinare specifice locului, cat si calitativ. Consuma doar alimente proaspete, culese din gradina proprie. De fapt, oriunde te-ai plimba prin Toscana ai sa vezi livezi de maslini (unii chiar de sute de ani) insirate pe dealurile insorite. Casele, deosebit de atragatoare si ingrijite, au in spate gradina de legume din care poti culege aproape tot anul cate ceva. Primavara este timpul pentru anghinare si sparanghel. Vara se culeg rosiile pline de dulceata, castravetii si dovleceii. Si nu de putine ori veti intalni pomi cu rodii zemoase, din care italienii stiu sa prepare mestesugite retete. Toamna este raiul ciupercilor, in special al celor asa numite "porcini". Iar in tot anul, mancarurile se condimenteaza din belsug cu rozmarin si salvie.
SPECIALITATI. Pe langa legumele proaspete, painea este nelipsita de pe masa. Preparata cu ulei de masline, sau fara sare, ea insoteste, odata rumenita, supele si antreurile specifice acestei regiuni. Carnea este de cele mai multe ori prajita pe gratar: coaste de porc (rostinciana), fileuri (arista), ficat infasurat in ierburi aromate (fegatelli) sau porchetta. Specialitati toscane sunt si salamul cu seminte de chimen (finocchiona) ori prosciutto. Iar pentru ca fiecare masa sa fie mereu una aparte, preparatele, in special cele pe baza de carne, se servesc alaturi de un pahar cu vin Chianti, marca regiunii Toscana.
Ca desert, sunt preferate cele pe baza de aluat, in special cu migdale. Si castanele sunt la ele acasa, fie ca sunt folosite in prajituri alaturi de seminte de pin (castagnaccio) sau sub forma de clatite (necci). Cea mai renumita prajitura florentina este zuccotto (are forma unui dom, este foarte pufoasa), aromata puternic cu cio