Miercuri, 06 Septembrie 2006 pietele internationale au scazut. Motivatia principala o constituie teama de inflatie, atat in Europa cat si in Statele Unite.
Recentul limbaj extrem de “hawkish” (adica in sensul in care sa pregateasca pietele financiare pentru o noua ridicare a dobanzii) folosit de mai toti oficialii ECB, precum si datele macroeconomice de astazi au realimentat teama de inflatie.
Daca in Europa inflatia este mai mult “naturala” adica generata de cresterea economica (a carei estimare a fost recent crescuta de Jean-Claude Trichet la 2,5% pentru 2006 fata de 2,1%) si nu neaparat de cresterea pretului petrolului, in Statele Unite situatia este un pic diferita.
La publicarea costurilor cu forta de munca (valoarea revizuita pentru cel de-al doilea trimestru) piata a vazut pericolul inflatiei, pentru ca acesta a inregistrat o crestere de 4,9% fata de 3,8% estimari si 4,2% valoarea precedenta. Desi productivitatea pentru aceeasi perioada a crescut cu 1,6% fata de 1,1% valoarea anterioara, investitorii au preferat sa vada partea goala a paharului.
In conditiile in care economia americana se confrunta cu un ritm de crestere mult diminuat, orice semn ca inflatia ar putea creste ca urmare a presiunii costurilor energetice si/sau a celor legate de forta de munca ar determina FED-ul sa ridice din nou dobanda de referinta.
Riscul este ca aceasta noua scumpire a creditului sa dauneze atat PIB-ului, cat si profiturilor companiilor, si acesta este motivul pentru care indicii pietei de capital au inchis “pe rosu”.
Dow Jones a incheiat sesiunea in scadere cu 63 de puncte, adica 0,55% la 11.406, S&P500 -0,99% la 1300,26, iar Nasdaq100 -1,96% la 1572 puncte.
O pondere mare a presiunii pe scadere a avut-o Intel (-3,4%) pentru ca a dezamagit investitorii cu planul sau de restructurare prin care v