Adoptarea in Parlament a Legii pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate se anunta un proces lung si anevoios. Comisia juridica a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa aprobe amanarea prezentarii raportului pe 11 septembrie. Membrii Comisiei au motivat intarzierea spunand ca un proiect atat de important necesita dezbateri mai ample pe marginea sa.
Din aceleasi considerente, deputatii juristi au solicitat ca termenul de dezbatere in plenul Camerei sa fie prelungit de la 45 la 60 de zile. Ambele solicitari au primit acceptul conducerii Camerei inferioare.
Proiectul de infiintare al ANI a fost depus la Camera Deputatilor, drept primul for sesizat, pe 16 august. Daca in 45 de zile, legea nu ar fi fost votata, ar fi fost considerata ca aprobata tacit si trimisa la Senat, Camera decizionala in acest caz. In aceste circumstante, este putin probabil ca legea sa treaca de Parlament inainte de 26 septembrie, data cand va fi prezentat Raportul de tara al Comisiei Europene.
Or, infiintarea ANI era una din cerintele exprese ale Uniunii Europene. Prin prelungirea termenului dezbaterilor riscam ca Raportul CE sa treaca ANI la capitolul "Esecuri". Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat consensul din coalitie pe aceasta tema este relativ. Astfel, ministrul de Justitie, Monica Macovei, acuza ca UDMR si chiar PNL au incercat sa "indulceasca" regimul controlului averilor demnitarilor, iar sprijinul PD fata de proiect este doar declarativ. In plus, numarul nemultumitilor creste.
Astfel, patriarhul Teoctist a cerut scoaterea ierarhilor BOR de sub incidenta legii pe motiv ca incalca prevederile Constitutiei privind separarea bisericii de stat.
Adoptarea in Parlament a Legii pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate se anunta un proces lung si anevoios. Comisia juridica a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputa