- Diverse - nr. 175 / 6 Septembrie, 2006 TRATAREA SEMINTELOR DE GRAU, SECARA SI ORZ ESTE OBLIGATORIE! Graul, care ne da "painea noastra cea de toate zilele", pana cand ajunge pe masa este afectat de o multime de dusmani vegetali si animali. Pentru a obtine productii normale, de calitate superioara, trebuie ca agricultorul sa intervina prin a apara cultura de nenumaratele boli si daunatori care le afecteaza. O buna parte din bolile care ataca cerealele paioase se transmit, de la o recolta la alta, prin seminte sau prin sol. Cele mai pagubitoare, obligat de combatut, sunt: malura comuna si pitica, la grau; taciunele zburator si imbracat, patarea reticulara a frunzelor, sfasierea frunzelor la grau si orz; fuzarioza si septorioza la grau si secara si altele. Modul de infectare, de localizare pe cariopsele, boabele, de grau sau orz este reprezentat in figura alaturata (sectiune prin boabe). Se observa ca unii agenti patogeni infecteaza boabele prin spori aderenti pe suprafata lui: malura comuna si pitica, patarea reticulara. Acestea se pot combate cu produse chimice de contact sau sistemice. Alte boli: bacteriozele (innegrirea bacteriana a graului, innegrirea bazala a graului etc.), mucegaiul de zapada, inrarirea spicelor de grau, alternarioza, taciunele negru, septorioza si altele se transmit prin spori si, indeosebi, miceliu de rezistenta in straturile superficiale ale semintelor. Cel mai eficace se combat cu produse sistemice. Taciunele zburator la grau, orz, ovaz se transmite numai prin miceliu de rezistenta, localizat in interiorul semintei, in embrion, de aceea poate fi distrus numai cu produse sistemice. Produsele de contact actioneaza asupra sporilor de la suprafata bobului si din sol, din preajma lui. Dintre acestea pe piata se gasesc urmatoarele, care se aplica in dozele : ROYAL FLO 42 S - 2,5 l/tona; TIRADIN 500 SC - 2,5 l/tona; TIRADIN 70 PUS - 2,00 kg/tona;