Produsele de origine animala importate vor avea drum lung pana vor ajunge pe masa romanului. Asta in urma unei norme aprobate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, care stabileste modalitatea de realizare a controalelor veterinare la frontiera pentru produsele provenite din tari terte si destinate Romaniei sau tarilor membre UE. Astfel, medicii veterinari de la punctele de inspectie la frontiera vor trebui sa realizeze teste de miros, gust, consistenta si culoare, de sectionare, gatire sau depistare a reziduurilor pentru produsele de origine animala destinate Romaniei sau statelor Uniunii Europene.
Opinii contradictorii
Cat despre modalitatea de testare a produselor de origine animala care vor intra in Romania, parerile specialistilor din industria alimentara este impartita. "Este o masura in perfecta concordanta cu cele comunitare. Aceasta norma trebuia pusa in practica de mult timp. Astfel se va mai diminua din specula care se face cu astfel de produse", ne-a spus Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari. Pe de alta parte, noul tip de control este, in opinia unora, "o copilarie. Chestia cu gustul si mirosul este o treaba relativa. Nu ne putem baza doar pe simturile veterinarului, pentru ca, astfel, se poate ajunge in unele cazuri la o decizie exagerata. Mi se pare o masura aberanta, copilareasca", a opinat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
Nu scapa nici ambalajele, etichetele si stampilele
Reglementarile autoritatii veterinare prevad ca specialistii din cadrul punctelor de inspectie la frontiera sa verifice, indiferent de tipul produsului, conditiile si mijloacele de transport, pentru a identifica in special eventuale intreruperi in lantul frigorific, precum si greutatea reala a transportului comparativ cu cea mentio