Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European. "Principiul fundamental pe care se bazeaza actul normativ este cel al listei nationale, cu sistem de vot proportional si prag electoral de 5%", a anuntat ieri primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu. Potrivit Tratatului de aderare, Romania trebuie sa organizeze primele alegeri pentru PE pana cel tarziu la 31 decembrie 2007, iar data exacta va fi stabilita prin hotarare de guvern. Potrivit proiectului aprobat in sedinta de ieri, in cazul in care alegerile vor fi organizate dupa data aderarii, de la momentul aderarii la UE si pana la organizarea primelor alegeri pentru desemnarea europarlamentarilor, reprezentantii Romaniei in PE vor fi desemnati din randul senatorilor si deputatilor, conform Tratatului de aderare.
Dupa data aderarii, cetatenii UE cu resedinta in Romania au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii romani cu domiciliul in Romania. Potrivit proiectului, votul este pe liste, in cadrul unui singur tur de scrutin, indiferent de prezenta la urne.
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European. "Principiul fundamental pe care se bazeaza actul normativ este cel al listei nationale, cu sistem de vot proportional si prag electoral de 5%", a anuntat ieri primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu. Potrivit Tratatului de aderare, Romania trebuie sa organizeze primele alegeri pentru PE pana cel tarziu la 31 decembrie 2007, iar data exacta va fi stabilita prin hotarare de guvern. Potrivit proiectului aprobat in sedinta de ieri, in cazul in care alegerile vor fi organizate dupa data aderarii, de la momentul aderarii la UE si pana la organizarea primelor alegeri pentr