Agentia de rating Standard & Poor's estimeaza dublarea produsului intern brut pana in 2010, pana la un nivel de aproape 9.000 $ (7.200 euro, la paritatea de acum) pe cap de locuitor, fata de aproximativ 5.000 $ anul acesta. Asadar, Romania si-a dublat produsul intern brut in ultimii cinci ani, ajungand anul acesta la 100 miliarde de euro, si urmeaza sa si-l dubleze iarasi in urmatorii patru, pana la 200 miliarde euro. Acesta este PIB-ul de acum al Greciei.
Toate datele arata ca economia trece prin cea mai fasta perioada de dupa al doilea razboi mondial.
Practic, pana in acest moment economia a ajuns la nivelul de unde a plecat in 1990, iar de acum incolo incepe sa "arda" distantele care o separa de celelalte state din blocul comunist care au privatizat si incurajat investitorii straini mai devreme.
Zece ani de crestere neintrerupta cu o medie de 5% pe an vor schimba tara din temelii.
Si daca primii ani de aderare la Uniunea Europeana vor aduce prosperitate, aceasta se datoreaza in primul rand investitiilor straine, privatizarilor si deschiderii catre spatiul european.
De aceea, toate lamentatiile de acum ca ramanem fara economie, fara banci sau fara energie nu sunt decat petarde de fum pentru a proteja in continuare coruptia si ineficienta din institutiile de stat.Numai firmele private creeaza valoarea adaugata, iar cele cu capital strain au avantajul unor proceduri, tehnologii si mijloace de productie mai eficiente.
Falsul nationalism al celor care spun ca ramanem fara economie daca vindem CEC sau Romgaz este de fapt o pledoarie pentru continuarea extragerii de rente din pozitii nesupuse concurentei deschise. De fapt, asa cum romanii care pleaca in strainatate o duc mai bine decat cei care raman aici, la fel si romanii care lucreaza pentru firme straine in Romania castiga si o duc mai bine decat cei de aici.
De ce se in