Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, ieri, initiativa legislativa a PC privind numirea procurorului general al Romaniei si a celorlalti procurori-sefi ai unor Directii la propunerea CSM, si nu a ministrului Justitiei, cum prevede legislatia in vigoare.
Initiativa a fost aprobata la diferenta de un vot, intrucat PC si UDMR au votat alaturi de PSD si PRM, in timp ce „impotriva” s-au pronuntat doar reprezentantii Aliantei. Monica Macovei sustine ca aplicarea acestei propuneri legislative ar putea influenta negativ Raportul Comisiei Europene din 26 septembrie. In opinia ministrului Justitiei, responsabili ar fi PC si UDMR, intrucat acestia au incalcat promisiunea facuta in cadrul coalitiei majoritare, in martie.
Macovei a explicat ca, la momentul respectiv, cele patru formatiuni aflate la guvernare au cazut de acord ca eventualele initiative privitoare la schimbarea modalitatii de numire si revocare a procurorilor sa fie dezbatute public.
"Or, dansii au initiat proiecte de lege fara nicio dezbatere publica. Au incalcat promisiunea", a spus Macovei, referindu-se atat la proiectul senatorului UDMR Gyorgy Frunda (respins de Camera in luna iunie), cat si la initiativa similara a PC.
Ministrul a apreciat ca aprobarea de catre Comisia juridica a Camerei a propunerii PC privind schimbarea modalitatii de numire si revocare a procurorilor echivaleaza cu o "interventie a politicului in lupta anticoruptie".
"Atat Comisiei Europene, cat si statelor membre le este frica de un singur lucru in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii in Romania: numai de interventia politicului. Exact asta s-a intamplat si va amintesc ca in Raportul de tara din mai se scrie ca a existat o incercare la Senat de a se schimba procedura de numire si revocare, era vorba de propunerea doamnei Stanoiu si a domnului Frunda, si asta ar fi avut e