Fostii directori ai Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), Ionel Mantog si Ion Vulpe, vor fi judecati de Tribunalul Gorj pentru obtinerea unor foloase necuvenite in valoare totala de aproape 9 miliarde de lei.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, cei doi sunt acuzati de savarsirea infractiunilor asimilate coruptiei, respectiv efectuarea de operatiuni financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei si care nu sunt destinate publicitatii, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals in declaratii si in inscrisuri sub semnatura privata, Ion Vulpe fiind invinuit si pentru luarea de mita.
In sarcina lor, procurorii au retinut ca, profitand de functiile detinute si avand cunostinta de planurile de productie si investitii ale CNLO, Mantog si Vulpe au cumparat, in perioada iunie-octombrie 2002, la preturi extrem de mici, mai multe gospodarii taranesti. Achizitiile au fost facute de la persoane care urmau sa fie stramutate din cauza exploatarilor miniere Rosia, Rovinari si Jilt. Ulterior, cei doi inculpati au cerut sa le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux in cartierul Primaverii din municipiul Targu Jiu, beneficiind astfel de un folos necuvenit in valoare totala de 8.693.003.490 ROL, suma care reprezinta prejudiciul adus CNLO.
Modul de operare
Primul lucru pe care l-au facut cei doi in sprijinul imbogatirii rapide a fost identificarea persoanelor care urmau sa fie afectate de exploatarile miniere. Vulpe si Mantog le contactau, prin subordonati instruiti sa le convinga sa le vanda la un pret mic, spunandu-le ca exploatarea nu ii va afecta niciodata sau ca vor primi bani putini si prea tarziu. Contractele de vanzare-cumparare erau intocmite rapid, la scurt timp fiind incheiate si conventiile de schimb cu exploatarile miniere, in virtutea carora le era