Guvernul a stabilit printr-o hotărâre aprobată ieri specializările universitare şi numărul de credite pentru studiile de licenţă. Domeniile pentru studii universitare de licenţa, numărul de credite de studii transferabile şi specializările au fost propuse de Ministerul Educaţiei ca urmare a armonizării sistemului de învăţământ românesc cu cel european, armonizare cunoscută sub denumirea „procesul Bologna”. Practic, prevederile actului normativ vor defini modul în care se va studia în universităţile româneşti.
O noutate este reprezentată de faptul că fiecărui absolvent care a reuşit la examenul de licenţă i se eliberează, pe lângă diploma de licenţă, şi un supliment de diplomă pe care se menţionează specializarea. Numărul creditelor de studiu este acelaşi pentru toate formele de învăţământ – zi, seral, cu frecvenţa redusă şi la distantă. Actul normativ mai prevede ca durata ciclului de licenţă, la formele de învăţământ zi, cu frecvenţă redusă şi la distantă este aceeaşi.
Creditele pentru ştiinţe exacte (matematică, fizică, chimie, informatică), ştiinţe ale naturii (biologie, geografie, geologie, ştiinţa mediului), ştiinţe umaniste (filosofie, limba şi literatura, limbi moderne aplicate, istorie, studii culturale, teologie, ştiinţele sociale şi politice, ştiinţe economice, ştiinţe militare şi informaţii) sunt de 180, pe când la ştiinţe juridice, arte (cinematografie şi media, muzică, arhitectură), ştiinţe agricole şi silvice, ştiinţe inginereşti şi medicină creditele urcă de la 240 la 360, în funcţie de numărul de ani studiaţi. Actul reglementează că pentru specializarea „arhitectură” se prevăd 360 credite, în sistem integrat licenţă şi master, conform reglementării sectoriale din cadrul Uniunii Europene. Pentru specializarea „arhitectură de interior” se prevăd 300 de credite în sistem integrat licenţă şi master. Guvernul a stabilit printr-o hotărâre apro