(Foto: Ziua de Cluj)
Conditiile sunt destul de stricte, creditele greu de obtinut, iar vizibilitatea pe piata a acestei oportunitati redusa. Putini studenti aleg sa-si finanteze studiile prin credite bancare. Finantarea nu se face, in general, cu credite, recunoaste directorul executiv al BCR Cluj, Eugenia Matis.
BCR ofera cei mai multi bani pentru finantarea cursurilor, pana la 30.000 de euro, si perioada de creditare este cea mai mare, de zece ani. Creditul pentru studii de la BT se adreseaza numai persoanelor licentiate, pentru acoperirea cheltuielilor de studii in strainatate.
Dupa ce ca, in aceste conditii, potentialii beneficiari sunt mai putini, pentru ca un licentiat sa poata accesa creditul de la BT are nevoie de garantii solide. Preferate sunt proprietatile imobiliare, pe care putini licentiati sau studenti le detin, si care trebuie sa acopere 120% din valoarea creditului solicitat.
BRD are cea mai vasta paleta de produse pentru studii dintre bancile cu reprezentare in judet. Aceasta ofera patru produse bancare, intre care unul creat exclusiv pentru Cluj. Doua dintre produse sunt, de fapt, carduri de debit: de BRD-ISIC si BRD-ISIC Studcard, cel din urma fiind creat exclusiv pentru piata clujeana.
Pe de alta parte, banca a creat doua produse pentru studii, dintre care doar unul, Creditul 10, se adreseaza studentilor. In timp ce creditele bancare pentru studii au un plafon maxim de 10.000 de euro, Creditul 10 permite acordarea a doar 1000 de euro, in echivalent lei, fara o justificare a destinatiei banilor.
Creditul Student Plus, emis de BRD, se adreseaza persoanelor licentiate, si nu studentilor. In aceste conditii, pot beneficia de creditul de finantare a studiilor persoanele admise la studii aprofundate (masteranzii si doctoranzii). BRD n