Ancheta intr-un amplu dosar de crima organizata privind preluarea de societati comerciale, folosite ulterior pentru emiterea de file cec sau bilete la ordin, in conditiile lipsei totale de disponibil si a interdictiei bancare, a fost finalizata de politisti. Sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, verificarile declansate de ofiterii Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) au vizat 25 de persoane suspectate ca au inselat cu 1,5 milioane de euro, 150 de firme din Romania. Noua persoane aflate dupa gratii au fost deja trimise in judecata, iar desfiintarea grupului infractional organizat a inceput in urma cu mai bine de un an.
Potrivit anchetatorilor, in august a.c., DGCCO a finalizat, sub supravegherea procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cercetarile in dosarul de urmarire penala nr. 754/DP/2005 privind activitatea infractionala a 25 de inculpati. Cei in cauza, ne-au precizat anchetatorii, toti cu domiciliile in municipiile Iasi, Barlad si Vaslui, au pus la cale constituirea unui grup infractional organizat a carui activitate a avut drept rezultat prejudicierea, in perioada 2004 - 2005, a 150 de societati comerciale aflate pe intreg teritoriul Romaniei.
Din verificarile declansate de DGCCO a reiesit ca mod de operare preluarea unor societati comerciale care au fost folosite pentru emiterea de instrumente de plata (file cec si bilete la ordin) in conditiile lipsei totale de disponibil si a interdictiei bancare. Inainte de a fi preluate, ne-au precizat politistii, aceste societati comerciale functionau in mod legal, avand situatii financiar contabile depuse cu regularitate, neaflandu-se in situatii de interdictie bancara.
Imediat dupa preluarea firmelor, administratorii de drept deschideau conturi la dive