Cel mai substanţial aspect, care îmbunătăţeşte funcţionarea organismului în urma acestor diete este reprezentat de cantitatea de fibre ingerate (produsele de origine animală nu conţin fibre). Există o serie de evidenţe ştiinţifice care promovează creşterea aportului de fibre în alimentaţie, acestea având un rol esenţial în menţinerea sănătăţii, astfel:
4 fibrele previn apariţia unor afecţiuni, precum cancerul de intestin; (favorizează tranzitul intestinal), boli cardiovasculare, dislipidemii (prin scăderea colesterolului din sânge);
4 fibrele aduc un aport caloric redus în dieta zilnică, deoarece nu sunt dizolvate de enzimele digestive şi creează relativ uşor senzaţia de saţietate;
4 nutriţioniştii recomandă ca două dintre mesele zilnice să conţină cereale, pentru a asigura organismului necesarul de fibre, dar şi ca parte a unui regim săntătos, fără grăsimi;
4 fibrele sunt carbohidraţi complecşi şi se întâlnesc numai în produsele vegetale, cum ar fi: cereale integrale, fructe, legume, nuci, plante cu boabe (fasole, mazăre), seminţe.
Fibrele sunt de două tipuri:
4 Insolubile – care se găsesc în învelişul grăunţelor de cereale. Acestea sunt dure şi nu se dizolvă în apă, ci doar se îmbibă cu lichid, mărindu-şi volumul.
4 Solubile – acestea sunt mai puţin voluminoase, se dizolvă în apă şi se găsesc în legumele şi fructele moi. Formează, împreună cu apa în care se dizolvă, o substanţă gelatinoasă, care ajută la transportul şi eliminarea substanţelor toxice din corp.
Cerealele reprezintă, de asemenea, o importantă sursă de minerale, în special de fier şi calciu, dar şi fosfor, magneziu şi zinc. O porţie de cereale la micul dejun va da tonusul organismului pentru întreaga zi, care va fi capabil să facă faţă tuturor provocărilor. Pot fi evitate în acest fel căderile psihice şi intelectulale sau stările de moleşeală cauzate