(Foto: BzA)
Din cauza depozitarii improprii a deseurilor animale, societatea risca sa se trasforme intr-o veritabila bomba epidemiologica. Patronata de controversatul om de afaceri Cristian Burci, societatea Protan a castigat, la inceputul acestui an, licitatia pentru incinerarea tuturor deseurilor animale din tara.
In timp ce autoritatile sustin ca incearca sa ia masuri pentru ca Protan sa intre in legalitate, este cel putin suspect cum de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, nu ia nicio masura. Mai mult, cumintenia de care da dovada in acest caz consilierul de stat in Cabinetul primului ministru, liberalul clujean Mircea Chertes, este suspecta.
Protan Dej functioneaza ca prim-poluator al judetului. Societatea dejeana a facut parte dintr-o retea de fabrici care prelucra deseurile de abator si cadavre de animale. Reteaua Protan a fost infiintata in anii ‘70, in scopul igienizarii si ecologizarii mediului. Printr-o incinerare speciala, Protan a produs fainuri proteice folosite in zootehnie.
Dupa 1990, fabricile Protan au fost implicate in mai multe scandaluri ecologice. Procesul de fabricare a fainurilor este dublat de un miros pestilential, tehnologia este invechita si constituie un risc major pentru mediu.
La ultimul control efectuat de catre Garda de Mediu Cluj, in luna iunie, s-a descoperit cu stupoare ca pentru activitatea de colectare si transport deseuri de animale Protan Dej dispune de un parc auto compus doar din 6 mijloace de transport care sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar.
Dintre acestea, o singura unitate mobila de transport are in dotare instalatie frigorifica, celelalte fiind acoperite cu prelate.
In urma unor investigatii facute de catre reporterii BZA la sediul Protan Dej, s-a descoperit