„Arta e murdara, inaltimea Voastra. Numai opera finita este curata si frumoasa, placuta ochiului, urechilor si in special limbii si gastrofizei. insa drumul pina la ea este murdar, inselator si uneori injositor.“ Arta, in Regatul Verde, in Caramiul Regal – orasul-monstru (la propriu) –, este arta prepararii retetelor, a degustarii. Pentru ca „degustarea presupune un Fel cu povestea lui. Povestea unui fel implica prepararea lui“.
Iar cel mai jignitor lucru pentru frili, locuitorii Regatului Verde, este ca reteta sa fie gatita si nu preparata.
Romanul Retetarium de Costi Gurgu (Editura Tritonic, 2006) este povestea cresterii si descresterii lui Morminiu, retetarul venit in orasul-capitala ca orice messer, pe la asfintit (am verificat, nu era asfintit, era amiaza, pe-aproape, mi-a stricat Gurgu bunatate de referinta culturala). in cinci ani Morminiu va urca treapta cu treapta la Curtea Regatului Verde, pina la infiintarea propriei sale Case, Casa Mormont, apoi la pozitia de Mare Maestru Retetar, lucru pe care il aflam devreme de tot, din fragmentele citate din „Revolutia Retetara a Marelui Maestru Retetar al Regatului Verde, Morminiu“. Dar asta nu ne strica placerea lecturii pentru ca Retetarium este o carte in care nu urmaresti neaparat ce se intimpla, ci detaliile, scriitura. Semnul prozatorilor de prima mina. Pentru ca Gurgu este un prozator roman de prima mina. Si, la sfirsitul lecturii, lasa in cititor atit regretul ca a sfirsit cartea, cit si dorinta de a vedea o noua carte semnata Costi Gurgu.
Costi Gurgu este cel de-al patrulea autor roman publicat in colectia „fiction.ro“ a Editurii Tritonic. Tinind cont ca din noiembrie, de cind a debutat colectia pina acum au aparut 13 carti semnate de zece autori, proportia autori straini-autori romani e de-a dreptul multumitoare. Chiar curajoasa, as zice, avind in vedere ca doi dintre ei au f