Febra deconspirării îi lasă reci pe membrii Academiei Române, care îşi aşteaptă în linişte rândul la CNSAS. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei, spune că instituţia nu va cere în mod Febra deconspirării îi lasă reci pe membrii Academiei Române, care îşi aşteaptă în linişte rândul la CNSAS. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei, spune că instituţia nu va cere în mod oficial dosarele, după modelul Uniunii Scriitorilor, care le-a solicitat, deja.
- De ce Academia Română a tăcut până acum şi nu şi-a cerut turnătorii?
- Deocamdată constatăm că multe alte instituţii sunt implicate şi probabil că CNSAS-ul este ocupat până peste cap cu solicitări, încât noi aşteptăm să ne vină rândul. Nu ne grăbim, pentru că nu avem motive de grabă. Eu sper că în Academie nu sunt oameni care au avut de-a face cu Securitatea, în sensul de a colabora ca poliţie politică. Sigur, înainte de "89, oricine a avut o poziţie cât de cât remarcabilă în societate a avut contact cu Securitatea. Se ştie că orice universitate avea un ofiţer care răspundea de instituţia respectivă, dar asta nu însemna neapărat colaborare sau un serviciu făcut Securităţii. Aceşti oameni se interesau de ce se întâmplă în instituţie şi nu puteai evita contactul cu ei şi răspunsul la unele întrebări. Dar de aici şi până la a fi informator, în sensul cel mai vulgar şi de jos al cuvântului, este o distanţă.
- Ar trebui să fie o acţiune concertată a Academiei, care să ceară dosarele membrilor săi, după modelul Uniunii Scriitorilor?
- Eu cred că, deocamdată, ar trebui să fie o acţiune individuală. Academia este copleşită de multe alte griji acum, încât nu asta ar fi preocuparea noastră principală, pentru că nu ar schimba nimic în Academie, decât poate ar putea pune într-o situaţie jenantă unii membri. Dar statutul nu prevede nici excluderi, decât în situaţii de condamnări penale.
- Există temeri că de