Deşi grecii, romanii şi arabii lumii antice i-au apreciat valoarea culinară şi nutritivă, morcovii nu au trezit niciodată pasiuni gastronomice. Au născut însă legende. Se spune că, la Deşi grecii, romanii şi arabii lumii antice i-au apreciat valoarea culinară şi nutritivă, morcovii nu au trezit niciodată pasiuni gastronomice. Au născut însă legende. Se spune că, la început, morcovii erau albi, iar frumoasa lor culoare roşu-portocaliu se datoreşte unui episod tragic din timpul prigoanei creştinilor, în primele secole ale erei noastre. Potrivit legendei, Marie, o tânără servitoare creştină, curăţa legume în bucătărie când duşmanii lui Hristos au năvălit peste ea şi au înjunghiat-o. Printre rădăcinoasele albe de pe masa ei, se aflau şi morcovi, care, îmbibaţi de sângele tinerei martire, s-au înroşit. Originar din Afganistan, morcovul este cultivat astăzi în lumea întreagă. şi nu numai pentru calităţile sale culinare, ci şi pentru valoarea lui terapeutică - este un foarte bun diuretic, dezintoxică organismul, reglează funcţiile intestinale. Cât despre culoarea sa roşiatică, ea este rezultatul carotenului, un pigment care se găseşte în unele vegetale.
Pulpe de pui cu morcovi şi ciuperci
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 pulpe de pui (a 200 g), 500 g morcovi subţiri, 4 cepe mici, 250 g ciuperci champignon, 400 g praz, 1/2 lămâie, 4 linguri ulei, sare, piper, 375 ml supă de pasăre (instant), 125 ml vin alb, pătrunjel verde
Mod de preparare: Se spală pulpele de pui, se zvântă bine şi se taie în jumătăţi. Se curăţă morcovii şi se taie bucăţi. Se curăţă ceapa şi se taie peştişori. Se curăţă ciupercile şi se taie în jumătăţi. Se spală lămâia cu apă caldă, se şterge bine şi se taie felii. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun bucăţile de pui şi se rumenesc rapid, pe ambele părţi, cca 3 minute; se co