de doctorul pe a cărui listă sunt înscrişi, cred că un medic care dă bani pentru preluarea listei se va ocupa mai bine de ei. Un proiect de ordin de ministru, publicat ieri în premieră de de doctorul pe a cărui listă sunt înscrişi, cred că un medic care dă bani pentru preluarea listei se va ocupa mai bine de ei. Un proiect de ordin de ministru, publicat ieri în premieră de Adevărul, prevede că, alături de cabinet şi aparatura din acesta, medicii de familie îşi vor putea vinde lista de pacienţi. În cazul decesului, moştenitorii decid dacă angajează un alt doctor, pe aceeaşi listă, sau vând "praxisul". "Pacientul este anunţat de schimbare şi este liber să aleagă alt doctor", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoaie, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor. Cei mai în vârstă nici nu concep aşa ceva: "Cum să ne vândă? Nu suntem carne tranşată. Dacă moare, vom vedea", ne-a declarat un pacient de la Dispensarul Giuleşti. Până acum, legea nu permitea transferul de pacienţi. Listele se vindeau însă ilegal, cu 4-5 mii de euro, mia de pacienţi.
În Capitală suma putea să ajungă la 10 mii de euro, deoarece medicul care voia să aibă contract cu Asigurările trebuia să strângă o mie de pacienţi, în trei luni, lucru practic imposibil. CNAS pedepsea medicii prinşi că au transferat pacienţi de pe o listă pe alta, reziliindu-le contractul. Fără contract, medicii pierdeau cabinetul primit în concesiune, aproape gratis, de la primărie.
Vânzarea, un ban în plus la pensie
În primii ani ai asigurărilor, se furau nume de pacienţi, fără ca aceştia să ştie, iar când doctorul îşi strângea numărul necesar, îi "dădea" înapoi. Când medicul ieşea la pensie îşi îndruma, neoficial, clientela către alt medic. Noile reglementări ar permite tinerilor intrarea în marile oraşe prin negocierea cu un medic care are mai mulţi pacienţi sau care iese la pensie. Medicii pe care i-