Incepand cu presedintele Basescu si pana la simplul cetatean, multi romani s-au declarat indignati de atitudinea Marii Britanii, ale carei autoritati se dedica mai nou posibilitatilor de modificare a legislatiei imigrarii - liberale pana in prezent -, in sensul limitarii accesului la piata muncii.
Indiferent cat de straniu ar parea, poate ca ziua in care Romania ia in considerare adoptarea unor masuri similare nu este chiar atat de indepartata - motivul neconstituindu-l nici macar revansa luata fata de "perfidul Albion", asa cum sugerase, recent, seful statului.
In prezent insa, grijile Bucurestiului sunt legate mai ales de perspectiva absorbirii fondurilor postaderare in valoare de 30 de miliarde de euro si de iminenta concurenta occidentala.
Si cum ramane cu insasi concurenta bulgara - tara prevazuta a adera la UE tot pana cel tarziu in 2008? Vecina dispune incontestabil de o anumita industrie infloritoare - cea a crimei organizate; caracatita perfect capabila a se extinde in spatiul comunitar.
Dupa un prim raport intermediar, din luna aprilie, al UE, dedicat adevaratelor dimensiuni ale crizei, autoritatile de la Sofia au preferat sa infiereze autorul - un oficial german, eminent om al legii, pe care l-au numit ignorant si isteric. Cat timp bulgarii, in frunte cu presedintele Parvanov, vor continua sa refuze a privi adevarul in fata, este clar ca problema nu se poate decat acutiza.
De altfel, acesta este si unul din motivele pentru care Olli Rehn nu si-a putut tine, in luna mai, promisiunea legata de enuntarea unei date ferme referitoare la aderarea Romaniei la UE.
Presupunand ca Romania continua sa inregistreze progrese in domeniul combaterii coruptiei, va trebui avut in vedere si vidul inerent aparut - mana cereasca pentru infractorii bulgari implicati in traficul de droguri, arme sau carne vie. In plus,