Armatorul navei Iman T., despre care se crede ca l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam sa fuga din tara, le-a spus ieri magistratilor Curtii de Apel Bucuresti ca nu sunt indreptatiti sa judece prelungirea masurii de interzicere a parasirii tarii. In sprijinul afirmatiilor sale, Mustafa Tartousi a sustinut, prin aparatorii sai, ca noul Cod de procedura penala, intrat in vigoare miercuri, ii da procurorului posibilitatea sa faca acest lucru. Oricum, sirianul sustine ca judecata ar fi de competenta magistratilor constanteni, odata ce acolo isi are domiciliul.
Urmarit penal de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism pentru ca, impreuna cu Mukles Omar, ar fi facilitat fuga din tara a lui Omar Hayssam, Mustafa Tartousi le-a cerut ieri judecatorilor sa-i anuleze interdictia de a parasi tara. El a sustinut, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, ca are nevoie sa iasa din tara pentru a-si derula afacerile.
Instanta a ramas in pronuntare atat asupra cererii omului de afaceri sirian, cat si asupra cererii procurorilor DIICOT de prelungire a masurii cu inca 30 de zile.
In timpul procesului, Mustafa Tartousi a invocat faptul ca judecatorii Curtii de Apel Bucuresti nu sunt indreptatiti sa judece cauza, el avandu-si domiciliul in Constanta.
Totodata, avocatii omului de afaceri au sustinut ca, potrivit noului Cod de procedura penala, judecatorii nu sunt singurii care pot dispune o eventuala prelungire a mandatului, ci si procurorii. Aceasta din urma exceptie a fost respinsa de judecatorii Curtii de Apel.
Nava Iman T. l-ar fi dus pe Hayssam in Egipt
Parchetul General a dispus, la data de 6 august, inceperea urmaririi penale fata de Mustafa Tartousi pentru "inlesnirea intrarii/iesirii in/din tara, gazduirea ori facilitarea accesului in zona obiectivelor vizate al persoanei despre care se