Angajatii Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila se confrunta cu o noua problema legata de procesul de evaluare in vederea recalcularii pensiilor, care ii dezavantajeaza pe brailenii ce au realizat venituri pina in anul 1947. Deoarece unii dintre ei nu aveau salariile trecute in cartile de munca, pensionarii au adus adeverinte de la fostii angajati, cu sumele pe care le-au cistigat in perioadele respective.
Problemele au aparut in momentul in care Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) a fost nevoita sa stabileasca, in aceste cazuri, un raport de preschimbare a leilor vechi in lei stabilizati. Astfel, solutia gasita a fost aceea de a acorda 20.000 lei vechi pentru un leu stabilizat. In consecinta, pentru a afla echivalentul salariilor de atunci, formula de calcul este de impartire a drepturilor salariale dinainte de 1947, la 20.000, situatie in care valoarea rezultata este mult sub nivelul salariului minim pe economie din anii '40, care era de 166 lei. Un exemplu ar fi acela al unui pensionar care in anul 1945 avea un venit de 34.600 lei si caruia i-a rezultat un salariu de 1,73 lei.
"In aceasta situatie se afla aproximativ 30 de pensionari. Noi am ridicat aceasta problema la CNPAS - si nu numai noi, ci si alte case teritoriale de pensii. Pina in acest moment nu am primit nici un raspuns si inca asteptam o clarificare a situatiei ca sa putem valorifica salariile pe care le-au avut in acea perioada. Rezolvarea de moment este aceea de a le lua in calcul salariul minim pe economie de la acea data", ne-a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Angajatii Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila se confrunta cu o noua problema legata de procesul de evaluare in vederea recalcularii pensiilor, care ii dezavantajeaza pe brailenii ce au realizat venituri pina in anul 1947. Deoarece unii dintre ei nu aveau